Zašto nam je toliko lako povjerovati u teorije zavjere i koliko se brzo one šire?

Svi smo se barem jednom u životu susreli s nekom teorijom koja nam je djelovala toliko nevjerojatno da samo se pitali kako je moguće da netko u nju povjeruje. Međutim, privlačnost je teorija zavjera upravo u tome što je u njih vrlo lako povjerovati. Dovoljna je samo mala iskra da se zakotrlja lavina.
Opširnije

ŠTO SU UOPĆE TEORIJE ZAVJERE?

Otkako je svijeta i vijeka, ljudi su neobjašnjive stvari oko sebe pokušali objasniti na razne načine. Tehnološkim razvojem, a osobito pojavom interneta, razne teorije kojima se objašnjavaju pojave koje nas okružuju koje nam nisu u potpunosti jasne dobile su zamaha. Često ono što ne razumijemo pokušavamo objasniti idejom koja nam se čini dovoljno uvjerljivom, a koja će dati odgovor na određenu nedoumicu. Iako ih često zovemo “teorijama”, više je riječ o hipotezama.

Koliko god nam djelovale nevjerojatno, a pojedince koji vjeruju u njih smatramo malom skupinom neukih pojedinaca, to je daleko od istine. Teorije zavjere široko su rasprostranjene, a njihovi zagovornici pripadaju različitim društvenim slojevima, pa čak i visokoobrazovanima. Što se tiče ideološkog spektra, one također idu od konzervativnog do liberalnog.

KAKO TEORIJE ZAVJERE NASTAJU?

Znanost teorije zavjere smatra načinom objašnjavanja pojava i činjenica koje nam nisu u potpunosti jasne. Najčešće su vezane uz konkretne sociološke pojave, a najčešće su usmjerene na znanost i medicinu.

Što se tiče “vrsta”, postoje dvije glavne skupine teorija zavjera. Proporcionalno pristrane, kod kojih prevladava vjerovanje da veliki događaji imaju velike uzroke, odnosno da iza svakog velikog događaja stoji određena osoba ili neki veći plan.

Pristrano potvrđivanje odnosi se na traženje dokaza koji potvrđuju određenu teoriju. Iluzija o razumijevanju navodi nas da precijenimo svoje znanje i na vlastiti način objasnimo pojave koje ne razumijemo.

Na prijemčivost teorija zavjera utječe i osobnost. Naime, osobe koje su sklonije skeptičnosti prema autoritetu i znanju sklonije su vjerovanju u teorije zavjere.

Datum objave
05
July
2024