Svečano otvoren jubilarni 20. ZAGREBDOX

Sljedećih tjedan dana publiku u Kaptol Boutiqe Cinema očekuju 102 dokumentarna naslova, od kojih se za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe 19 filmova u kategoriji u međunarodnog dokumentarnog filma te 21 u regionalnoj konkurenciji , a održat će se i niz posebnih filmskih programa, predavanja i razgovora s autorima.
Opširnije

Festival je otvoren filmom Nasmijana Gruzija, redatelja Luke Beradzea, a prisutne su pozdravili izvršni direktor Hrvoje Pukšec i umjetnički direktor Nenad Puhovski.

Prije prve festivalske projekcije, prisutne je putem videa pozdravio redatelj filma Nasmijana Gruzija, Luka Beradze.

Sinoćnje svečano otvaranje obljetničkog 20. ZagrebDoxa svojim je dirljivim, značajnim,ali kratkim osvrtom na dva desetljeća umjetničkog i polemičkog posredovanja stvarnosti (2.800 filmova, više od 350.000 gledatelja, preko 6.500 gostiju) te presudno oblikovanje hrvatske i europske dokumentaristike samo potvrdilo kako se, poštujući uvijek prošlost i klasike, valja čim prije okrenuti temeljnim razlozima Doxove neprolazne vitalnosti – najnovijim i najrelevantnijim filmskim djelima te s njima povezanim susretima i razgovorima.

Na tragu takva festivalskog etosa, prvi cjeloviti dan ZagrebDoxa, koji u 14 sati u dvorani 2 Kaptol Boutique Cinema započinje besplatnom projekcijom filma Kix (r. DávidMikulán, Bálint Révész / Regionalna konkurencija), prepun je privlačnih,provokativnih, promišljenih i važnih tema. Za ovim mađarsko-francusko-hrvatskim„promatranjem sa sudjelovanjem“ transformacije jednog budimpeštanskog klinca uraščaranog mladića suočenog s izazovima zrelosti, slijedi u 15 sati u dvorani 4 izbor kratkih i srednjometražnih laureata vodećih dokumentarnih festivala (program Festivalski hitovi): i argentinsko-njemački film U tom trenutku(r. Rita Pauls, Federico Luis Tachella) film je o dječaštvu, ali iz subjektivnije i refleksivnije perspektive (prepoznate na amsterdamskoj IDFA-igdje je slavio u kratkometražnoj konkurenciji), Svilene niti (r. MichelleKeserwany, Noel Keserwany) empatičan su, berlinskim Zlatnim medvjedom nagrađen portret ženske solidarnosti, prijateljstva i utjehe u kontekstu migracija te povijesnih i suvremenih veza Libanona i Francuske, dok je Ne komunističkoj kosi! (r. Bo Wang) intrigantan, u Leipzigu i Kopenhagenu nagrađen rad o manje poznatom, ali gospodarski presudnom slučaju hongkonške industrije perika i embarga na trgovinu kineskom kosom u 1960-ima. Istovremenose u dvorani 5 u programu Moj naj Dox, realiziranom u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, može vidjeti dugometražni, eksperimentalno-dokumentarni debi Ognjena Glavonića Dubina dva,premijerno prikazan na Berlinaleu 2016. gdje njegov portret namjerno zaboravljenog, iz kolektivne memorije izbrisanog zločina nije ostao neprimijećen.

Ulaznice u pretprodaji i tijekom festivala mogu se nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr

Datum objave
15
April
2024