Slavimo dan žena u znanosti

U sjeni povijesti: Znate li tko su bile Hanna Reitsch i Gertrude Goldhaber?
Opširnije

Dan žena u znanosti obilježava se 11. 2., a ove godine na DOX TV-u odajemo počast dvjema ženama koje su prošle kroz burno razdoblje povijesti na suprotnim stranama, uz iznimna postignuća u razvoju svog polja znanosti i struke. Gertrude Scharff-Goldhaber i Hanna Reitsch velika su imena, nuklearna fizičarka i pilotkinja nametnule su se u dominantno muškim profesijama i ostvarile značajne rezultate. Žene jače od sjena povijesti i njihova iznimna ostvarenja nisu stvar prošlosti već zalog za budućnost, stoga prisjetimo ih se zajedno.

Gertrude Goldhaber: Pionirka nuklearne fizike u svijetu dominiranom muškarcima

Neki pojedinci instinktivno znaju da ih put vodi u svijet znanosti i uvjereni su da će kombinacija talenta i predanog rada neizbježno rezultirati uspjehom. Gertrude Scharff-Goldhaber bila je jedna od takvih osoba, čiji se poziv u znanost očitovao već u mladosti.

Kao prva doživotna članica udruženja "Brookhaven Women in Science" (BWIS), američke organizacije posvećene promicanju izvanrednih dostignuća u STEM područjima, Goldhaber je ostavila neizbrisiv trag zahvaljujući svojim doprinosima nuklearnoj fizici i naporima u zagovaranju prava i interesa žena u znanstvenoj zajednici.

Rođena u njemačko-židovskoj obitelji, prošla je kroz burna vremena Prvog svjetskog rata, poslijeratnih previranja u Njemačkoj, pa sve do uspona Hitlera na vlast. Nakon što je diplomirala fiziku na Sveučilištu u Münchenu, Goldhaber se suočila s izazovom ulaska u profesionalni svijet koji je tada bio gotovo isključivo muški. Bijeg od nacističkog režima donio je nove teškoće s kojima se suočila pri zapošljavanju u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, gdje je kao imigrantica i žena u znanosti nailazila na sistematske prepreke, uključujući i nepotizam koji joj je otežavao napredovanje u karijeri.

Unatoč ovim izazovima, Goldhaber se istaknula svojim radom na modelu promjenjivog momenta tromosti, koji pruža uvid u dinamiku rotirajućih atomskih jezgara. Specijalizirala se za detaljno proučavanje sustavnosti i karakteristika nuklearnih pobuđenja unutar širokog spektra jezgri, te eksperimentalno istraživala stanja visokog i niskog spina u paladiju.

Osim značajnog naslijeđa koje je ostavila u području nuklearne fizike, Gertrude Goldhaber proslavila se kao jedna od prvih žena koje su se istaknule u ovoj, gotovo muškoj profesiji. Njezino naslijeđe služi kao nepresušna inspiracija generacijama žena koje teže karijerama u fizici, a njezin izbor kao tek treće fizičarke u prestižnu Nacionalnu akademiju znanosti dodatno potvrđuje njezinu važnost i utjecaj u znanstvenom svijetu.

Hanna Reitsch: Velikanka s krive strane povijesti?

Hanna Reitsch veliko je ime u svijetu zrakoplovstva. Ova poznata probna pilotkinja u nacističkoj Njemačkoj, bila je jedna od malobrojnih žena nagrađena objema klasama Željeznog križa. U dramatičnim danima travnja 1945., izvela je hrabar let kroz opkoljeni Berlin sve do Führerbunkera, s ciljem prevoženja Roberta Rittera von Greima do Hitlera, nakon čega je odletjela iz grada u opsadi.

Od najranije mladosti, Reitsch je bila opčinjena letenjem, često posjećujući aeroklubove u blizini. Unatoč početku studija medicine, njezina strast prema letenju prevagnula je, pa je već 1932. godine stekla pilotsku licencu, odlučivši napustiti medicinu u korist profesionalnog pilotiranja. U godinama koje su uslijedile, testirala je široki spektar civilnih i vojnih zrakoplova, što joj je donijelo priznanja u obliku Željeznog križa za njezine izvanredne uspjehe.

Reitsch je postavila nekoliko impresivnih rekorda: bila je prva Njemica s pilotskom dozvolom, prva žena na svijetu koja je pilotirala helikopterom i prva žena iza upravljača raketnog aviona. Tijekom Drugog svjetskog rata, služila je kao probni pilot za razne modele njemačkih zrakoplova, uključujući mlazni lovci Messerschmitt Me 262 i prototip rakete V-1. Također, bila je prva Njemica kojoj je dodijeljen Željezni križ Luftwaffe prve klase (1942.). Reitsch je bila među posljednjim osobama koje su vidjele Hitlera prije nego što je, koristeći posljednji njemački ratni zrakoplov, pobjegla iz Berlina u travnju 1945., nakon čega ju je zarobila američka vojska i 15 mjeseci ispitivala. Tada je detaljno svjedočila o “potpunom raspadu” Hitlerove osobnosti pred sam kraj rata.

Unatoč kontroverznoj ideologiji koju je podržavala, njezina uloga u povijesti zrakoplovstva ostaje neupitna. Bila je pionirka u mnogim aspektima letenja, od pilotiranja mlaznih aviona do prve članice Ženske udruge pilota helikoptera Whirly-Girls i članstva u ekskluzivnom Društvu pokusnih pilota. S više od 40 letačkih rekorda u kategorijama izdržljivosti i visine, uključujući i prvi prelet Alpa jedrilicom, Reitsch je postavila standarde koji i danas inspiriraju. Njezin posljednji zabilježeni rekord ostvaren je u Sjedinjenim Državama 1979. godine, a između 1962. i 1966. predvodila je nacionalnu školu zrakoplovstva u Accri, glavnom gradu Gane, ostavljajući tako trajni otisak u svijetu zrakoplovstva.

Ove dvije izvanredne profesionalke u svojim su područjima ostavile neizbrisiv trag iako su se nalazile na suprotnim stranama povijesti. Neustrašivo su se suočile s izrazito dominantnim muškim profesijama i nametnule se kao ravnopravne, a mi slavimo njihovu ostavštinu i doprinos razvoju znanosti i struke. U doba previranja, doba ideologije, ali i doba hrabrih žena koje su se borile za svoja prava one su svojim primjerom utrle put mnogim mladim djevojkama koje su pošle njihovim stopama.

Njihove živote, kao i živote milijuna drugih ljudi diljem Europe i svijeta obilježilo je burno vrijeme 2. svjetskog rata, a na DOX TV-u pogledajte dokumentarce koji donose nove aspekte o tom tragičnom dijelu povijesti. Je li Hitler mogao biti zaustavljen, tko stoji iza neuspjelog atentata i Operacije Valkira te gdje se nalaze nacistička polja smrti otkrivamo na DOX TV-u, 11. 02. od 21:50.

Datum objave
08
February
2024