Notre-dame: Požar koji je odgovorio na vječno arhitektonsko pitanje

Opširnije

Cijelo stoljeće bilo je potrebno da se Notre-Dame-de-Paris, kako joj je puno ime, u potpunosti izgradi. Svojom ljepotom izazivala je divljenje milijuna turista, ali i brojnih stručnjaka. No snimke i fotografije koje su obišle svijet u travnju 2019. godine cijeli svijet su ostavile u šoku.

Požar koji je nemilice gutao tornjeve katedrale najavljivao je nezamislivu katastrofu. Pogled cijelog svijeta te je noći s 15. na 16. travnja bio uprt u Pariz i ovo arhitektonsko remek-djelo. Ali nesreća koja je zadesila Notre-Dame pokazat će se sudbonosnom za nevjerojatno otkriće.

Notre-Dame kroz povijest

Gradnja ovog monumentalnog gotičkog spomenika započela je sredinom 12. stoljeća, dok se glavnina radova odvijala kroz 13. i 14. stoljeće. Posvećena Djevici Mariji, Notre-Dame jedan je od glavnih spomenika francuske gotike. Kroz svoju povijest prošla je brojne izmjene, a one glavne dogodile su se u 18. stoljeću. Upravo je tada u potpunosti uklonjen središnji toranj, koji je stradao u požaru 2019., zbog svoje nestabilnosti te je u 19. stoljeću zamijenjen replikom. Tijekom 18. stoljeća pod paskom kardinala de Noaillesa Notre-Dame je prošla niz restauracijskih radova koji su upotpunili njezin srednjovjekovni izgled.

Tijekom Francuske revolucije, katedrala je pretrpjela brojna oštećenja, a u jednom trenutku koristila se i kao vinski podrum. Devetnaesto stoljeće donijelo je potpunu restauraciju Notre-Damea, koje je ujedno bilo i posljednje.

Katastrofalni požar i nevjerojatno otkriće

Od njezine izgradnje, arhitekti, arheolozi i brojni drugi stručnjaci bili su fascinirani Notre-Dameom. Ljepota izrade, prekrasni vitraji, gotički stil, sve je to mamilo uzdahe, ali i intrigiralo.

Zahvaljujući visini središnjeg broda, ova je katedrala bila jedna od najviših građevina svoga vremena. Pet brodova, otvoreni relativno tanki kontrafori s vanjske strane lađe, rebrasti svod s tankim podupiračima omogućili su za tadašnje pojmove golemu visinu. No stručnjake je godinama intrigiralo kako su graditelji to uspjeli postići.

Požar 2019. godine donio je, osim neizmjerne štete, i odgovor na vječno arhitektonsko pitanje. Francuski znanstvenici na mjestu požara otkrili su da kamene blokove drže željezne stege. Bilo je to nevjerojatno otkriće, od arhitektonske, ali i povijesne važnosti. Dodatna ispitivanja pokazala su da željezna konstrukcija potječe iz 12. stoljeća, što katedralu Notre-Dame čini najstarijom crkvenom građevinom s takvim ojačanjem.

Ljepota ove povijesne građevine nažalost je okaljana požarom, kojem se i dan-danas ne zna uzrok - je li bila riječ o kvaru na električnim instalacijama ili o ljudskom faktoru i ostavljenom opušku. Koji god da je uzrok, nakon gašenja, pokazalo se da je kvalitetna gradnja uspjela spriječiti katastrofu. U cilju spašavanja kulturne baštine udružio se cijeli svijet. Francuski predsjednik Macron obećao je obnovu u roku pet godina, brojni donatori obećali su 850 milijuna eura, a novčana pomoć stizala je iz cijelog svijeta.

I brojni stručnjaci udružili su snage kako bi se Notre-Dameu što prije vratio stari sjaj. Njemačka je tako osigurala pomoć u obnovi veličanstvenih vitraja, a svoj doprinos dali su i francuski šumari. Oni su s ponosom odlučili sudjelovati u povijesnom trenutku pa su donirali 2000 stabala hrastova koja će se iskoristiti u obnovi katedrale.

Otvorenje 2024. godine

Šteta nakon požara 2019. ostavila je posljedice, ali zajedništvo, trud i rad svih uključenih omogućili su brzu obnovu i vraćanje starog sjaja ovoj ljepotici. Na petu godišnjicu požara, 15. travnja 2024. održat će se posebna svečanost kako bi se proslavio početak otvaranja Notre-Damea javnosti. Samo otvorenje katedrale turistima očekuje se u prosincu 2024.

Predivna je to vijest za milijune koji svake godine posjećuju ovaj monumentalni spomenik, ali i za sve stručnjake koji će s oduševljenjem uživati u rezultatima mukotrpnog rada. Prije otvorenja Notre-Damea još jednom se vrijedi vratiti u prošlost i pogledati pozadinu požara koji je umalo uništio ovu gotičku građevinu. Dvodijelni serijal “Katedrala Notre-Dame” (16. 3., 21.45) donosi jedinstvenu priliku da iz iskustva onih koji su se prvi našli na mjestu nesreće doživimo razmjer okrutnog požara. Čeka vas na DOX TV-u.

Datum objave
16
March
2024