Nogometni čarobnjak: Sir Bobby Charlton

Malo se tko može nazvati nogometnim poznavateljem i ljubiteljem najvažnije sporedne stvari na svijetu, a da nije upoznat s likom i djelom vrsnog engleskog nogometaša i velikog kapetana Manchester Uniteda, Sir Bobbya Charltona.
Opširnije

Nitko nije utjelovio vrijednosti i misiju kluba bolje od Sir Bobbyja. Charlton je bio ključni član „Busby Babes“-a, mlade Unitedove momčadi koja je osvojila prvenstvo 1956. (tek peto u povijesti kluba) i stigla do finala FA kupa kao i polufinala Europskog kupa prije nego što je zračna katastrofa u Münchenu 1958. odnijela živote 8 članova momčadi. U dobi od samo 20 godina izgubio je brojne suigrače i članove tima. Ta je katastrofa bitno utjecala na njegov život i karijeru.

Nakon što se oporavio od ozljeda Sir Bobby postao je nenadmašna figura i nezaboravan igrač kako za Manchester United, tako i za englesku reprezentaciju. Sa samo 20 godina, menadžer Manchester Uniteda Matt Busby, identificirao ga je kao igrača oko kojeg se mora izgraditi nova momčad. Desetljeće kasnije, i s kapetanskom trakom oko ruke, Charlton je u pobjedi 4-1 protiv Benfice postigao čak dva gola - prvi i posljednji. Kapetan i lider u pravom smislu tih riječi, tog je dana svoj United predvodio do prve pobjede u Europskom kupu i to baš na Wembleyu.

U to vrijeme Charlton je bio poznat u cijelom svijetu i cijenjen kao jedan od najboljih engleskih igrača i osvajač Svjetskog nogometnog prvenstva 1966. koje je Engleskoj donijelo prvi i jedini takav naslov. Iste je godine bio proglašen i igračem turnira, kao i najboljim europskim nogometašem dobivši prestižnu nagradu Ballon d'Or.

Velike je riječi o njemu rekao i tadašnji mu suparnik u finalu svjetskog prvenstva, i sam nogometna legenda, Franz Beckenbauer: „Bobby Charlton stajao je uz Pelea kao najveći igrač svoje generacije i duboko cijenim njegovo prijateljstvo do danas.“

Njegovo sportsko umijeće i radna etika bili su jednako poznati kao i njegova vještina. U to je vrijeme Charlton bio najpoznatiji Englez na svijetu, a on je unatoč svemu ostao skroman i predan igri. Njegova nogometna ostavština i danas je poznata ljubiteljima nogometa u cijelom svijetu, jer svojom je igrom ispisao povijest ovog sporta i ostao nenadmašna legenda kako Manchester Uniteda tako i engleskog nogometa općenito.

Sve o legendi sporta koji je toliko toga prošao kako bi ostvario velike stvari otkrivamo u posljednjoj epizodi dokumentarne serije „Najveća nogometna pozornica“.

Datum objave
04
April
2024