Nogometne legende na najvećoj svjetskoj pozornici: Zidane i Cafu

Opširnije

Kada se govori o legendama sporta dva nezaobilazna imena na vječnoj listi svakako su dvojica velikana uz koje se lijepe laskavi epiteti genija koji su obilježili jednu nogometnu eru. Dakako riječ je o francuskom veznjaku, neki bi rekli i najboljem u povijesti, Zinedineu Zidaneu i jednom od najboljih desnih krilnih braniča, brazilskoj legendi Marcosu Evangelisti de Moraisu poznatijem kao Cafu.

Jedno od obilježja istinskih velikana njihova je sposobnost da zablistaju u najvećim trenucima, a Zidane je često pokazivao tu osobinu tijekom svoje karijere. Predvodio je svoju reprezentaciju „Les bleus“ do pobjeda na Svjetskom prvenstvu 1998. i Europskom prvenstvu 2000. godine. Ti su trijumfi samo potvrdili njegov status najboljeg igrača svijeta u to vrijeme. Nastupi u ključnim utakmicama, uključujući finale Svjetskog prvenstva i nezaboravne susrete u Ligi prvaka, prvenstveno u dresu Real Madrida, demonstrirali su njegovu pribranost, vodstvo i sposobnost pružanja rezultata u trenutcima kada je bilo najvažnije.

Zidane je bio poznat po svojoj izvanrednoj tehnici i vještini s loptom, a njegov zapanjujući udarac iz voleja u finalu Lige prvaka 2002. godine urezan je u nogometne anale kao jedan od najljepših golova u povijesti natjecanja.

Brazilska legenda Cafu, do danas drži rekord igrača s najviše nastupa za brazilsku reprezentaciju (142 nastupa). Također, jedini je igrač u povijesti nogometa koji je igrao u tri finala Svjetskog prvenstva (1994., 1998., 2002.). Već ove dvije činjenice dovoljno svjedoče o zadivljujućoj karijeri brazilskog braniča, čovjeka koji je s pravom ušao u povijest kao jedan od najboljih „bekova“ svih vremena.

Na velikoj je pozornici dugo blistao, a trofej svjetskog prvenstva osvojio je dvaput: 1994. i 2002. Drugi je put pehar podignuo kao kapetan brazilske reprezentacije. Osim svojih nogometnih sposobnosti, bio je poznat po svojoj disciplini, vodstvu i karakteristično veselom ponašanju. Većinu svoje klupske karijere proveo je u Italiji gdje je igrao za AS Romu i AC Milan. Talijani su ga od milja zvali Pendolino prema brzim vlakovima zbog stabilnosti i izvanrednih obrambenih vještina, ali i brzine pri napadu gdje je često znao igrati kao desno krilo.

Čarolije koje su ova dva nogometna velikana ostavljala na terenu, svjetla pozornice pred kojima su nastupali kao i ostavštinu koja ih je učinila legendama sporta pogledajte u novoj epizodi „Najveća nogometna pozornica“ samo na DOX TV-u.

Datum objave
04
April
2024