Kako je propao atentat na kralja kokaina

Opširnije

Tijekom 80-ih i 90-ih Pablo Escobar, kao vođa Medellín kartela, žario je i palio narko scenom. Kao jedan od najmoćnijih trgovaca drogom, Escobar je vladao čeličnom rukom. Period njegove strahovlade obilježen je izrazitim nasiljem, korupcijom i ogromnom količinom novca koju je zgrnuo od narko biznisa.

Od mladih dana Escobar je u kriminalu vidio dobru zaradu. Njegove mladenačke kriminalne aktivnosti uključivale su krivotvorenje diploma, krađu nadgrobnih spomenika koje je potom preprodavao, krijumčarenje stereo opreme i druge. Prvi puta uhićen je s 15 godina i to zbog krađe automobila.

Svoju priliku za napredak vidio je u sve većem rastu narko biznisa u Kolumbiji. Sredinom 1970-ih sudjelovao je u osnivanju kriminalističke organizacije koja će kasnije postati Medellín kartel. Do sredine 80-ih Medellín je postao dominantan u trgovini drogom, a Escobar je prema nekim izvorima u tom periodu vrijedio oko 25 milijardi dolara.

Okušao se Escobar i kao političar, pa se tako 1982. kandidirao za Kongres. Zahvaljujući pomoći koju je pružio siromašnom stanovništvu, dobio je titulu Robina Hooda i osvojio mjesto u Kongresu. No njegova politička karijera privukla je pažnju javnosti na njega, a time i pažnju policije.

Porastom neprijateljstva između policije i kartela bilo je raznih pokušaja uništenja i jednih i drugih. Tako je, legenda kaže, u Medellínu pušten proglas da će svatko tko ubije policajca dobiti novac od Pabla Escobara. Sukob suprotstavljenih strana eskalirao je 1989., a osim policije, na Escobara je pik imao i suparnički kartel.

Kako bi ga maknuli iz biznisa, Cali kartel unajmio je bivšeg škotskog specijalca Scotta McAleesea da smakne Escobara. Kao obučeni specijalac, McAleese je bio pripadnik vojske, ali je svoju borbenost stekao i u rodnom Glasgowu. S ponudom od 1 milijuna dolara, McAleese je vodio skupinu od 12 plaćenika kojima je cilj bio maknuti Escobara s puta Cali kartela.

Sudbina je htjela drugačije pa se helikopter u kojima je bila ekipa plaćenika srušio tek nekoliko milja od Escobarova imanja. Ozbiljno ozlijeđen, McAleese je tri dana bio zaglavljen u džungli čekajući pomoć. Svoju misiju nikada nije ispunio.

Potpuno nesvjestan pokušaja atentata, Pablo Escobar uspješno je poslovao sve do svoje smrti 1993., dok je njegov neuspjeli atentator preminuo na prvi dan proljeća, 21. 3. 2024. u 81. godini. Uz Escobara su se vezale brojne priče i legende, a među najzanimljivijima je njegova ponuda da plati dug Kolumbije u iznosu od 10 milijardi dolara u zamjenu za zaštitu od bilo kakvog izručenja.

Legenda ili kriminalac, ovisno o tome koga pitate, Pablo Escobar definitivno je jedan od najkontroverznijih ličnosti, ali i najpopularnijih zločinaca 20. stoljeća. A kako je tekao njegov put od siromašnog predgrađa Medellina do titule kralja narkotika i neuspjelog atentata, saznajte u napetom filmu “Ubijanje Escobara”, 30. 3. u 21:50 na DOX TV-u.

Datum objave
30
March
2024