Gdje je nestao čovjek?

GDJE JE NESTAO ČOVJEK? - Posljednja svjedočanstva o Holokaustu
Opširnije

Na diskusiji koja se održava uz dokumentarni film "Još sam ovdje" koji potvrđuje život i slavi izvanrednu Elle Blumenthal koja se na proslavi svoga 98. rođendana otvara bliskim prijateljima i obitelji o preživljavanju tijekom holokausta, na način na koji to nikada prije nije činila.

Festival tolerancije već punih 16 godina govori o temi revizionizma te je u posljednjih 13 godina  održao gotovo 100 svjedočanstava preživjelih holokausta kao i predavanja inozemnih stručnjaka za učenike osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Gotovo 40.000 mladih je prošlo kroz programe edukacije o Holokaustu koje kontinuirano kroz godinu održava Festival.

Inspirirani filmom "Ja sam ovdje" ovom prilikom još jednom želimo upozoriti javnost da je sve manje živih svjedoka koji svijet mogu podsjetiti na strahote Holokausta i stradanje Židova i drugih naroda prije i tijekom Drugog svjetskog rata, a sve više revizionizma povijesnih činjenica vezanih za stradanja i žrtve nacističkog njemačkog i ustaškog režima u NDH, na njihovu brutalnost, okrutnost i nasilje koje su ubijale čovječnost i čovjeka. I ovaj razgovor je prilika za senzibilizaciju hrvatske javnosti na prisutnost antisemitizma i antisemitskih ideja u nizu europskih država, pa tako i u Hrvatskoj.

Pitanja poput ovih Kako se suprotstaviti revizionizmu, lažiranju povijesnih činjenica i isticanju simbola ustaškog režima i NDH u hrvatskoj javnom životu? Da li u hrvatskom obrazovnom sustavu ima mogućnosti za napredak? Kakva je u tome uloga i odgovornost vlasti, a kakva medija?

Također će u sklopu razgovora biti predstavljen novi program Europske unije: "Građani, jednakost, prava i vrijednosti" (CERV) 2021.-2027.,  koji je najveći program u povijesti Europske unije namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: antisemitizma, temeljnih prava, zajedničke europske povijesti, demokracije, vladavine prava, transparentnosti i dobrog upravljanja. Cilj je zaštita i promociju prava i vrijednosti sadržanih u Ugovorima, Povelji o temeljnim pravima i primjenjivim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, kroz pružanje financijske podrške neprofitnom i javnom sektoru radi očuvanja i daljnjeg razvoja otvorenih, demokratskih, ravnopravnih i uključivih društava. U sklopu razgovora čuti ćemo o prethodnim projektima- primjerima dobre prakse te o raznim, drugim kreativnim aktivnostima s kojima u sklopu Programa mogu obraditi teme uzroka totalitarnih režima, očuvati sjećanja i odati počast žrtvama totalitarnih režima, kao i obilježavanje ključnih datuma iz novije europske povijesti.

Film "Još sam ovdje" - nedjelja, 3.7.2022. u 18:30 - KINO SVE SE MIJENJA, Bundek

Tolerance Talk "Gdje je nestao čovjek?" - nedjelja, 3.7.2022. u 19:45 - KINO SVE SE MIJENJA, Bundek

Tolerance Talk se održava u suradnji s Nacionalnom kontakt točkom programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti koja djeluje pri Uredu za udruge Vlade RH.

Moderatorica: Jasmina Popović, novinarka na Hrvatskoj radio televiziji

Više informacija o Festivalu tolerancije potražite na službenoj web stranici festivala: https://festivaloftolerance.com/.

Datum objave
03
July
2022