Aleksej Navalni: Borba za pravdu po cijenu vlastitog života

Opširnije

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navalni bio je simbol borbe za demokraciju, vladavinu prava i protivljenja korupciji u Rusiji, unatoč naporima vlasti da ga ušutkaju. Njegova sudbina i njegova hrabrost bili su ključni elementi u razotkrivanju političke situacije u Rusiji.

Vijest koja je danas potresla svijet, smrt je iznimnog čovjeka i sinonim otpora, hrabrost i snaga pojedinca koji se usudio usprotiviti sistemu. Sve su oči do danas, a i ostat će uprte u jednog čovjeka, velikog vođu Rusije.

U kolovozu 2020., svijet je ostao šokiran kada je Navalniju naglo pozlilo na letu za Moskvu. Avion je hitno preusmjeren, a Navalni bez svijesti prebačen u bolnicu. Ono što se potom otkrilo duboko je potreslo međunarodnu zajednicu, otrovan je nervnim agensom. No kulminacija priče dolazi kada jedan od potencijalnih ubojica priznaje način na koji je otrov primijenjen – na šavove njegovog donjeg rublja. Ova stara škola ruske špijunaže razotkriva ne samo podmuklost, već i bezobzirnost onih koji su bili uključeni u pokušaj eliminacije oporbenog lidera.

Pitanje koje ostaje u zraku i nakon Navalnijeve smrti jest zašto je bio tolika prijetnja jednom od najmoćnijih ljudi na svijetu. Bitka koja se odvijala između dvojice muškaraca, jednog s timom ubojica, drugog naoružanog samo smislom za humor, postala je središnja točka ovog dramatičnog narativa koji je nažalost doživio tragičan epilog.

S intervjuima koji su gotovo u potpunosti od onih "u sobi", ovaj film spaja ovu nevjerojatnu priču – James Bond susreće Johnnyja Englisha. Svjetski čelnici vrše pritisak na predsjednika Putina da dopusti da se Navaljni avionom prebaci u bolnicu u Berlinu koja ima iskustva u spašavanju života onih koje su sigurnosne službe Kremlja otrovale. Istražitelji iz Bellingcata dokazuju ne samo da je Navaljnija otrovao FSB-ov odred za odstrel, već da su ga pratili nekoliko godina i razvijali nove varijante zabranjenog kemijskog oružja, novičok – prvi put korišten protiv Skripalovih u Salisburyju.

Borba naizgled običnog čovjeka protiv nepravde, autoritarizma i vlasti Rusije ne samo da otkriva tamnu stranu politike i špijunaže, već postavlja temeljna pitanja o slobodi, pravdi i cijeni hrabrosti u suvremenom svijetu. Dokumentarni film o moći koja duboko zaranja u svijet međunarodne špijunaže i otkriva dosad nepoznate tajne o ruskom predsjedniku, ali i jednom neustrašivom čovjeku – čije će naslijeđe inspirirati mnoge, donosimo na DOX TV-u večeras u 21:50.

Datum objave
16
February
2024