Tajna povijest Drugog svjetskog rata

Sinopsis

Epizoda 1 - Dunkirk

Tijekom ranih faza Drugog svjetskog rata, britanska istraživačka jedinica i druge savezničke vojske spašene su iz francuske luke Dunkirk i odvedene preko La Manchea u Englesku.

Ispričat ćemo tajne iza slavne evakuacije, kao što je priča o 38.000 vojnika koji su ostavljeni i o tome kako je Hitler naredio nacističkim tenkistima da zaustave juriš na Saveznike, što je na kraju promijenilo tijek rata.

Epizoda 2 – Dan D

Operacija Overlord, poznata i kao Dan D, pokrenuta je 6. Lipnja 1944. Saveznička invazija na Zapadnu Europu počela je istovremenim slijetanjem američke, britanske i kanadske vojske na pet plaža u Normandiji, u Francuskoj.

Ali iza te invazije kriju se mnoge tajne, poput Vježbe Tigar, razorne vježbe u pripremi za Dan D, tijekom koje je umrlo preko 700 američkih vojnika, kao i priča o Marthi Gellhorn, novinarki koja se ušuljala na brod koji je krenuo za Francusku: ona je bila jedina žena Dana D.

Epizoda 3 – Pearl Harbour

Iznenadni napad Japanaca iz zraka na američku pomorsku bazu u Pearl Harbouru na Havajima, 7. prosinca 1944, naveo je SAD da krene u Drugi svjetski rat.

Ovo su tajne priče hrabrih američkih vojnika koji su se uzaludno borili protiv japanskog bombardiranja, poput Joea Georgea, koji je riskirao život kako bi spasio šestoricu suboraca, ili Dorieja Millera, čije su mu junačke akcije u Pearl Harbouru donijele odlikovanje Križa mornarice, prvi takav orden dodijeljen jednom Afroamerikancu.

Epizoda 4 – Bitka za Britaniju

Uspješna obrana Velike Britanije od njemačkog bombardiranja od srpnja do rujna 1940. poznata je i kao Bitka za Britaniju. Pobjeda Luftwaffea u borbi bi omogućila njemačkoj vojsci invaziju Britanije, ali bitku je dobio RAF, čija pobjeda nije samo spriječila mogućnost invazije, već je vodila i do poraza nacističke Njemačke.

Mnoge tajne se kriju iza uspjeha Bitke za Britaniju, poput priče o pilotu Gingeru Lacyju, koji je oboren devet puta, ali je živio dovoljno dugo da ispriča svoju priču, kao i o međunarodnim pilotima koji su letjeli za RAF, uključujući poljsku eskadrilu koja je bila najuspješnija u čitavoj bitci.

Epizoda 5 - Blitz

Nijemci su osam mjeseci bombardirali Britaniju iz zraka, u pokušaju da osakate napore Saveznika. Zemlja se ujedinila i ostala snažna dok su bombe padale, ali Nijemci nisu uspjeli razbiti duh naroda.

Ovo su tajne priče koje možda ne znate o Blitzu - poput Operacije Korona, tijekom koje su radijski kontrolori RAF-a koji su pričali njemački uspjeli zbuniti pilote Luftwaffea, kao i nevjerojatnu priču o „propaloj omladini“, djeci koja su pomogla pri spašavanju ljudi iz ruševina bombardiranja.

Epizoda 6 – Iza neprijateljskih linija

Mnoge bitke vođene su na obalama Rajne tijekom 1944. kao dio Operacije Market Garden. To je bilo kodno ime za veliku ofenzivu Saveznika koja je imala za cilj proći sve od oslobođene Belgije kroz središte Nizozemske, a zatim skrenuti prema Njemačkoj. Iako je Market Garden na kraju bio neuspješan, Saveznici su uspeli prijeći rijeku Rajnu početkom 1945. i odjuriti prema Berlinu.

Ispričat ćemo tajne iza borbenih linija, na primjer o Nijemcima kojima je toliko dojadila borba da su uzeli lažne britanske dokumente kako bi se borili protiv svojih sunarodnjaka, kao i o Kate ter Horst, koja je dozvolila da njen mali dom postane saveznička bolnica, i koja je dobila nadimak Anđeo Arnhema.

Tajna povijest Drugog svjetskog rata
Tuesday
19
April
2022
6:30 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje