Spas za pčele

Sinopsis

Broj pčela i oprašivača opada u Irskoj i drugim zemljama već desetljećima, kao posljedica monokulture, zagađenja, klimatskih promjena i bolesti, a taj pad ima velike posljedice po poljoprivredu, divlje biljke i drveće, kao i mnoge dijelove svijeta koje uzimamo zdravo za gotovo. Plan za oprašivanje Irske, pokrenut 2015., skoro je jedinstven u borbi protiv pada broja oprašivača, kroz rad s cijelim irskim društvom, jer mobilizira vojsku građana vrtlara, poljoprivrednika, zajednice i sportske momčadi, općine i druge zemljoposjednike, da postanu motivatori oprašivanja, štiteći okolinu i živote budućih generacija.

U Spasu za pčele, dr. Una Fitzpatrick i Nacionalnog centra za biodiverzitet, i profesorica Jane Stout iz TCD-a, pričaju nam o raznovrsnosti oprašivača koji rade u našu korist, medonosne pčele, bumbari, kao i još 77 irskih vrsta pčela, pojedinačnih pčela iznenađujućih veličina i boja, koje su najveći oprašivači u zemlji. Iako su pčele odgovorne za najviše oprašivanja, treba računati i na i ose, moljce i leptire.

Čut ćemo kako je krhka ravnoteža prirode, oprašivača voća i usjeva, drveća i divljeg cvijeća u zamjenu za hranu i sklonište, poremećena, i kako se oprašivači muče preživjeti.

Cilj Plana za oprašivanje Irske, koji su Una i Jane pokrenule 2015., bio je da ohrabri irsko društvo što je više moguće da poduzme akciju i zaštiti ili razvije staništa i izvore hrane. Plan za oprašivanje Irske objavio je akcijski plan za svaku vrstu građanskog aktivizma, a u ovom filmu vidjet ćemo kako su Derry City i općina Strabane umanjili broj košenja trave preko ljeta, kako bi divlje cvijeće moglo rasti i podržati oprašivače. Posjetit ćemo zajednicu staklenika u Donegalu, školu u Dublinu koja je provela politike u korist oprašivača, farmu u Mullingaru gdje tradicionalno sađenje živice pomaže u širenju biodiverziteta, a na kraju posjećujemo grad Bancrana, gdje su lokalni odbor, komitet Tidy Townsa i drugi preoblikovali način na koji grad sadi cvijeće i održava kružne tokove i parkirališta u korist pčela i oprašivača.

Uspjeh plana za oprašivanje i velika uključenost zajednice znači da se druge zemlje, naročito u EU, ugledaju na Irsku kako bi im pomogla da unaprijede situaciju s oprašivačima. Plan za oprašivanje Irske čini razliku, a kao što Una Fitzpatrick kaže, “najlepše je to što ne tražimo da nam netko riješi problem, tražimo od svih da se uključe, a ako svi učinimo neki mali korak, onda zajedno možemo riješiti problem.”

Spas za pčele
Saturday
29
October
2022
10:00 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje