Potraga za Winnetuom

Sinopsis

Godinama je Drew Hayden Taylor, plodni dramatičar i autor 30 kanadsko-starosjedilačkih romana, primjećivao visok udio njemačkih turista koji posjećuju Kanadu, mnogi koji su došli u potrazi za pravim „indijanskim“ iskustvom (ono što Nijemci nazivaju načinom života sjevernoameričkih domorodaca) . Neizbježno je da će gotovo svaki od ovih Nijemaca ispričati priče o Winnetouu: njemačkom najpoznatijem, ali mitskom ratniku Apača. Winnetou je bio njihov junak iz djetinjstva. Kao što je jedan muzejski kustos objasnio: „Winnetou je kao Superman za njemački narod“.

Fasciniran ovim fenomenom, Taylor je proveo prošlo ljeto u Njemačkoj pokušavajući otkriti preko 100 godina duge korijene opsesije Winnetouom. Ondje je Taylor otkrio kampove u kojima se tisuće Nijemaca oblače i pokušavaju živjeti kao starosjedioci. Ovo otkriće započinje uzbudljivo putovanje kroz povijest, umjetnost, politiku i kontroverze.

Čak su i Adolf Hitler i veliki dio nacističke elite bili bizarno opsjednuti sjevernoameričkim domorodačkim ratnicima.

„Nisam očekivao vidjeti tisuće Nijemaca odjevenih u tradicionalnu domorodačku odjeću, niti otkriti da je čak i sam Hitler godinama bio opsjednut narodom Lakota“, kaže redatelj Drew Hayden Taylor.

Film je fascinantno istraživanje „Kulturnog uvažavanja naspram prisvajanja“ iz perspektive jednog od najomiljenijih kanadskih domorodačkih pisaca.

Potraga za Winnetuom
Saturday
21
October
2023
9:50 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje