Potraga za Gaddafijevim milijardama

Sinopsis

U ovom uzbudljivom dugometražnom dokumentarcu pratimo zlatnu groznicu, nemilosrdni lov na novac. Na tragu lovaca na ucjene, korumpiranih političara i špijuna, idemo od tajnih sastanaka do istiskivanja odgovora na prijetnje i obmanjivanje drugog tima; obje grupe spremne su na sve da se dočepaju plijena. Granice istine bit će zamagljene kako se skidaju sve maske i otkrivaju pravi motivi. Priča o pohlepi, korupciji i prijevari, do najviših krugova.

Više od četrdeset godina pukovnik Muammar “ludi pas” Gaddafi vladao je Libijom željeznom šakom. Disidenti su ubijani, kritičari mučeni, kružile su glasine da je čovjek sam stajao iza nekoliko zračnih katastrofa, uključujući Lockerbie. Poginulo je nekoliko tisuća ljudi. Gaddafi je također sponzorirao borce za slobodu i terorističke skupine, kao što su IRA, španjolska ETA i FARC u Kolumbiji.

Tijekom njegove četiri desetljeća duge vladavine, libijska nafta učinila ga je najbogatijim diktatorom u Africi, sakupivši bogatstvo od 150 milijardi dolara. Nakon njegove nasilne smrti 2011., činilo se da nitko nije znao što se dogodilo s njegovim krvavo zarađenim bogatstvom. Činilo se kao da je sve samo tako nestalo. Ali zapravo je većina novca tajno prokrijumčarena iz zemlje. Kroz sumnjive bankovne transakcije, poslove s oružjem ili kutije pune gotovine. U Europu, u Emirate i u Južnu Afriku, zemlju Gaddafijevog starog prijatelja Nelsona Mandele.

Uz glasine da je dio Gaddafijevog blaga vrijednog milijardu dolara skriven u Južnoj Africi, dva tima lovaca na ucjene u utrci su da uđu u trag gotovini i vrate je libijskom narodu. Svaki tim tvrdi da radi pod mandatom koji su dale libijske vlasti, a svaki kaže da želi da se novac vrati tamo gdje s pravom pripada. Ali ništa nije tako jednostavno kao što se čini - pogotovo u lažnom podzemlju. Postoje lažni planovi, dobri momci ispadaju lopovi i obrnuto.

Potraga za Gaddafijevim milijardama
Friday
08
December
2023
9:45 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje