Nazanin

Sinopsis

"Nazanin" je snažan opservacijski dokumentarni film s neviđenim pristupom koji nas vodi duboko u srce jedne od najvećih ljudskih i međunarodnih priča proteklih 6 godina. Dio ljubavne priče, dio političkog trilera, "Nazanin" je film s velikim srcem i sadrži mračno upozorenje iz povijesti.

Godine 2016., Nazanin Zaghari-Ratcliffe, britansko-iranska humanitarna radnica, uhićena je na aerodromu u Teheranu dok je s kćerkom Gabrielom letjela kući za London. Razdvojena od svoje djece, optužena za špijunažu, završila je u notornom zatvoru Evin u Teheranu s kaznom od pet godina.

Natrag u Londonu, njezin suprug Richard pokrenuo je neumornu javnu kampanju kako bi je oslobodio i otkrio zašto je uopće uhićena. Njegova istraživanja dovela su ga do otkrića masivnog neuspjelog sporazuma o oružju iz 1970-ih sa šahom Irana. Britanci su unaprijed dobili 400 milijuna funti za opskrbu najnovijim tenkovima Chieftain iranskog diktatora, ali zadržali su novac nakon pada šaha u Islamskoj revoluciji 1979.

Unatoč tvrdnjama da čine sve što mogu kako bi pomogli Nazanin, britanska vlada nije riješila taj problem i aktivno je izbjegavala plaćanje, dok je Iran počeo uzimati više talaca kako bi isprovocirao rješenje. Unatoč trojici premijera i petorici ministara vanjskih poslova, Nazanin je ostala zatočena u Iranu šest godina. U očaju, Richard naposljetku kreće u 21-dnevni štrajk glađu kako bi prisilio vlasti na akciju.

Snimajući pet godina, naše kamere dobivaju neviđeni pristup Richardu i maloj Gabrielli dok se bore da oslobode Nazanin i pokušavaju živjeti što normalniji život. Pratimo osobni i emocionalni danak koje im tragedija uzima. Imamo srceparajuće telefonske pozive iz zatvora u Iranu, Nazanin čita svoja pisma iz zatvora Gabrielli, te FaceTime pozive između Nazanin i njene obitelji tijekom dvogodišnjeg razdoblja kućnog pritvora.

Nikada prije nismo vidjeli ili čuli pozive s samim ministrom vanjskih poslova. Pratimo frenetična posljednja tri dana u ožujku 2021. kako britanski pregovarači putuju u Iran pokušavajući dovesti Nazanin kući, dok zloglasna Revolucionarna garda odlučuje imati posljednju riječ. Naposljetku, svjedočimo emocionalnom trenutku ponovnog ujedinjenja obitelji.

Ovo je duboko osobni i emocionalni portret obične obitelji uhvaćene u zlokobnim silama međunarodnih poslova i tajni izvan njihove kontrole. Ovo je svjedočanstvo o ljudskoj hrabrosti, otpornosti - i važnosti borbe za ljubav i obitelj.

Nazanin
Saturday
24
February
2024
10:00 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje