Najpoznatiji Anonymous: Tko je Commander X?

Sinopsis

U kasno proljeće 2020., usred pandemije koronavirusa, pokreta ''Black Lives Matters''  i izvještavanja o nominaciji za predsjednika SAD-a, glavni mediji izvijestili su da se anarhična “haktivistička” mreža Anonymous vratila nakon nekoliko godina relativnog mirovanja. "Izložit ćemo vaše brojne zločine svijetu", rekao je maskirani glasnik policijskoj upravi Minneapolisa u snimci koja je postala viralna i zaokupila milijune mladih gledatelja. "Mi smo Legija. Očekujte nas."

Ovaj ključni trenutak savršeno je vrijeme za otkrivanje lica Anonymousa, pravog putovanja u svijet Commandera X, jedne od najlegendarnijih osoba koje izazivaju podjele i najviše se eksponira u povijesti međunarodnog online pokreta. Sada živi u egzilu u Meksiku, Commander X spreman je ispričati vlastitu izvanrednu priču i otkriti ne samo kako, nego i zašto Anonymous djeluje.

Christopher Mark Doyon, zvani Commander X, personificira putanju američkog aktivizma "s ulica, na internet, a zatim natrag na ulice", kaže novinar i autor David Kushner, jedan od nekoliko promatrača, kolega i klevetnika koji pružaju kontekst, a ponekad i provjeru stvarnosti, u kojoj se odvija gruba i pravedna odiseja Commandera X.

Sa Commanderom X upoznaje nas romanopisac iz Toronta, Ian Thornton, koji priznaje da isprva nije mogao vjerovati da je mršavi, grubi, pričljivi mafijaš s kojim se sprijateljio bio cyber vojskovođa koji je bježao od FBI-ja punih šest godina.

Ubrzo saznajemo da je Doyon revolucionar stare škole. Kao tinejdžer očaran računalima pobjegao je iz teškog djetinjstva u ruralnom Maineu, krećući se poput Zeliga kroz razna aktivistička žarišta i hakirajući mnogo prije nego što je većina nas čula taj izraz. On sebe smatra borcem za slobodu koji je pomogao u oblikovanju 21. stoljeća.

Kada su PayPal, Mastercard i VISA blokirali ljude da koriste njihove usluge zbog podrške Wikileaksu, Commander X je vodio napad za uništavanje njihovih web stranica, što je koštalo milijune i otkrilo FBI-ju koliko je Anonymous moćan. Kad je egipatska vlada prekinula internet tijekom Arapskog proljeća, Commander X bio je jedan od vodećih hakera koji su ga ponovno uključili.

Nedavno, dok Domovinska sigurnost istražuje rusko hakiranje izbora, Commander X kaže da zna da su ruski hakeri prava stvar, vidio ih je kako vrebaju u digitalnom svijetu kroz koji on nastavlja koračati.

“Vidimo se kasnije večeras kada Anonymous uzvraća udarac'', kaže Doyon, zatvarajući svoj prijenos uživo s gradskog trga u Meksiku. “Potražite to na Twitteru. Bit ću tamo, očekujte me.”

Najpoznatiji Anonymous: Tko je Commander X?
Saturday
16
April
2022
9:55 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje