Mračne tajne talijanske mafije

Sinopsis

Najpoznatija zločinačka organizacija godinama je gradila mit oko sebe. Misteriju mafije dodatno su doprinijeli mediji, ali i filmovi i serije. Izlazak knjige i filmske trilogije “Kum” odškrinuo je vrata prema životu talijanske mafije u Americi, a interes javnosti za kumovima, consiglierima i ostalim članovima obitelji eksplodirao je. No stvarne činjenice daleko su od stvarnosti, osobito suvremene talijanske mafije.

SKROMNI POČECI

Začetak talijanske mafije zapravo je daleko od kriminala. Ono što je danas poznato kao mafija, u 19. stoljeću bili pripadnici skupina koji su se bunili protiv osvajačke vlasti nad tadašnjom Sicilijom. Poznati kao “mafiosi”, ove su skupine branile skromne poljoprivrednike od iskorištavanja, a s vremenom je to preraslo u iznuđivanje bogatih gospodara kako bi njihova imanja ostala sigurna. Tek početkom 20. stoljeća talijanska mafija počela je dobivati kriminalističke sklonosti.

Mafijaški utjecaji rasli su sve do 20-ih godina kada je na vlast došao Benito Mussolini. On je mafijaše vidio kao prijetnju fašističkom režimu i snažnom opresijom uspio je smanjiti njihov utjecaj. To je trajalo sve do 50-ih godina, kada se, završetkom Drugog svjetskog rata, stvorila prilika za procvat mafijaških djelatnosti. Svoj vrhunac doživjela je 70-ih godina, kada je postala jedan od glavnih igrača na narko tržištu.

AMERIČKI OGRANAK

Paralelno s talijanskom mafijom razvijala se i ona američka. Iako nisu bile direktno povezane, imale su zajedničke “zakone”, poput omerte (zavjet šutnje), kodeks ponašanja i odanosti. Prema opisu djelantnosti, američka mafija bila je bliska talijanskoj pa se tako najčešće bavila reketarenjem, švercom, kockanjem i sličnim aktivnostima. Zbog svog načina rada, mafija je u Americi postala najveća sindikalna kriminalistička organizacija.

Zanimljivo je da je američka mafija zaradu od ilegalnih aktivnosti često reinvestirala u one legalne. Tako je u svom vlasništvu često imala hotele, restorane i druge ustanove ovog tipa. Osim organizacijskih sličnosti, od talijanske je mafije američka posudila i ime, pa je bila i ostala poznata kao Cosa Nostra, odnosno naša stvar.

ORGANIZACIJSKA STRUKTURA

Kao i svaka obitelj, i mafijaška ima strogo određenu strukturu. Na čelu svake obitelji je boss ili don, kojeg srušiti može jedino povjerenstvo. Svaki don ima svog savjetnika, poznatog kao consigliere i zamjenika, odnosno underbossa. Ispod zamjenika su poručnici ili caporegimi koji su tampon zona između vrhuške i niže pozicioniranih kriminalaca. Njegova je zadaća spriječiti direktnu i jasnu vezu između dona i ilegalnih aktivnosti, kako bi ga se što više zaštitilo. Osim toga, poručnici su zaduženi za odrede “vojnika” koji su zaduženi za obiteljske legalne aktivnosti, primjerice aparate za klađenje, restorane i tvornice hrane, ili pak one ilegalne poput kockanja, prostitucije i slično.

NAJPOZNATIJE OBITELJI

Kad je o talijanskoj mafiji riječ, najpoznatija obitelj svakako je sicilijanska Cosa Nostra. Pod vodstvom Tota Riine postala je jedna od najmoćnijih organizacija. Uz njih, po moći i bogatstvu ističe se kalabreška ‘Ndrangheta. Specijalizirana za pranje novca, šverc droge i političku korupciju, ova je skupina jedna od najzatvorenijih, s obzirom na to da ju čine obiteljske i krvne veze, a brakovi se često i dogovaraju između članova.

Među ostalim pripadnicama talijanske mafije ističu se Camorra iz Campanije i Sacra Corona Unita and Società Foggiana iz Puglije.

Među američkim ogranskom istaknulo se pet obitelji, uglavnom iz New Yorka: Gambino, Lucchese, Bonanno, Genovese i Colombo.

SKRIVENI SVIJET

Zavirite u pozadinu uspona i rada mafije i doživite jedinstven uvid u ovu organizaciju. Kako su nastale najpoznatije mafijaške obitelji, što je uhićenje najpoznatijih donova učinilo današnjim obiteljima i kakva je uloga crkve u rastu talijanske mafije otkrit će DOX TV ekskluzivno u svibnju. Od 5. 5. saznajte sve o najpoznatijim mafijaškim ubojicama, usponu Cose Nostre i zašto mafija ne ubija nedjeljom.

Mračne tajne talijanske mafije
Sunday
05
May
2024
10:40 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje