Mračna tajna

Sinopsis

U svjetlu otkrića o zlostavljanju djece u Bostonu, crkva je tvrdila da Philadelphia, grad čije je stanovništvo 40% katoličko, nije imala problema kao Boston. Kako bi to dokazali, medijima je rečeno da imaju popis samo 35 svećenika koji su vjerodostojno krivi za seksualno zlostavljanje maloljetnika u posljednjih 50 godina. Okružna tužiteljica, Lynne Abraham, pitala je koliko je slučajeva njen ured vodio. Istražitelji su pronašli samo jedan. Što se, pitala je, dogodilo s ostalih 34? Abraham je bila zapanjena odgovorom crkve na njezine upite - njezinim nedjelovanjem, lukavstvom pa čak i otvorenim lažima. Pozvala je veliku porotu da otkrije istinu.  

Po prvi put, film okuplja bivšu tužiteljicu Lynne Abraham i njezin tim tužitelja, istražitelja i stručnih savjetnika zadaju udarac po udarac istrazi - njezinim obratima i iznenađujućim ishodom. Otkriva zašto je institucionalno seksualno zlostavljanje maloljetnika tako dugo skrivano. Kako se to događalo, kako crkvena hijerarhija i čelnici drugih institucija blokiraju kaznene progone. Zašto je većina počinitelja izbjeglo kažnjavanje, što sprječava zakonodavce da reformiraju zakonodavstvo koje sprječava procesuiranje ovih zločina, izlažući tisuće nevine djece ozbiljnom riziku od seksualnog zlostavljanja od pojedinaca na položajima.

Uz suradnike iz ureda tužitelja, u filmu se pojavljuju katolički kler, pravni stručnjaci, predsjednica Velike porote, novinari, političari, žrtve seksualnog zlostavljanja djece i njihove obitelji.

Mračna tajna
Saturday
28
October
2023
9:45 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje