Kripto svijet - Bitcoin, blochchain i budućnost interneta

Sinopsis

Jednako kako se prve primjene računalne tehnologije sada mogu činiti primitivnima i nerazvijenima, isto će se vjerojatno reći i za blockchain i trenutni fokus na kriptovalute. Potencijal je toliko golem i ekspanzivan da ga je teško dokučiti pa ga se također često pogrešno shvaća.

Pojednostavljeno, blockchaini su zajedničke knjige salda koje ne zahtijevaju nikakve pouzdane administratore treće strane. Transakcijama ili podacima može se pristupiti transparentno i za njih se kaže da su nepotkupljivi. Tehnologija blockchaina ima potencijal postati temelj svake poslovne interakcije koja zahtijeva povjerenje i suradnju, no ima li tu još nešto?

Cryptopia: Bitcoin, Blockchains i budućnost interneta duboko uranja u kripto ekosustav i tehnologiju blockchaina kako bi otkrilo ono dobro, loše i ružno ove kontroverzne industrije, njezine glavne priče, sukobe i glavne igrače koji stoje iza nje. Možemo li im doista vjerovati da će izgraditi ovu cyber utopiju kojoj ne treba povjerenje ili su njihovi projekti jednako nepravedno raspoređeni te se njima lako manipulira kao i našim trenutačnim financijskim sustavima i tehnološkim platformama?

Počevši od osnova Bitcoina i porijekla blockchain pokreta, ističemo nedavnu debatu unutar zajednice: Je li Bitcoin digitalno zlato, nova klasa imovine u koju treba ulagati ili je to globalna valuta Interneta? U drugom činu istražujemo druge kriptovalute i mnoge različite upotrebe blockchain tehnologije uključujući novi koncept pametnih ugovora. Konačno, osvrćemo se na povijest Interneta kako bismo pokazali koji je razvoj događaja doveo do naše trenutačne krize mega-korporacija koje kontroliraju informacije.

Dok neki vide da razvoj sustava temeljenih na blockchainu ima potencijal uništiti Facebook i Amazon i decentralizirati upravljanje, što dovodi do poziva na regulaciju, ostali se boje da će te iste snage uključiti, privatizirati i izbaciti iz kolosijeka te tehnologije.

Dok neki vide potencijal za transparentnost i uklanjanje odvjetnika, bankara i Wall Streeta iz naših života, drugi vide veće mogućnosti za prijevaru i iznudu.

Može li se blockchain tehnologija koristiti za stvaranje novog, pravednijeg, decentraliziranog i necenzuriranog weba 3.0 gdje možemo kontrolirati svoje podatke i zaštititi svoje online identitete? Ili će potencijal biti protraćen jer se mega korporacije ponovno natječu za dominaciju na ovom novom polju.

Kripto svijet - Bitcoin, blochchain i budućnost interneta
Thursday
22
December
2022
11:35 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje