Javna tajna Hollywooda: Harvey Weinstein

HARVEY WEINSTEIN: Predator iza kulisa filmske industrije
Sinopsis

Kada je #MeToo pokret pokrenut 2017. godine, rijetko tko je očekivao da će otkriće Harveya Weinsteina kao seksualnog predatora dovesti do lavine ispovijesti tisuće žena koje su pretrpjele zlostavljanje.

Hollywood je već desetljećima bio mjesto glasina o zlostavljanju na tzv. "kauču za kasting," gdje su se vjerojatno događali razni oblici zlostavljanja. Iz današnje perspektive, teško je povjerovati da su neprimjereni postupci odabira glumica sezali toliko dugo u prošlost bez ikakve reakcije. Sve do slučaja Harveya Weinsteina kad su 2017. godine brojne glumice progovorile o zlostavljanju i prijetnjama koje su pretrpjele.

Rose McGowan, Ashley Judd, Starr Rinaldi, Melissa Sagemiller samo su neke od glumica koje su osjetile mračnu stranu Harveya Weinsteina. No nisu se samo one našle na njegovoj meti. I brojne druge žene koje su radile za njega svjedočile su o njegovu ponašanju, kao i o njegovu bezobzirnom ignoriranju riječi 'ne'. Harvey Weinstein tako je od uspješnog producenta postao lice zlostavljanja i uništavanja karijera.

Osim što ih je seksualno iskorištavao, Weinstein često je prijetio kako će uništiti karijeru žene koja ga odbije. U Hollywoodu, to je moglo biti razarajuće za ženu. Unatoč dugotrajnim glasinama koje su godinama kružile oko ovog producenta, baš nitko nije poduzeo nešto kako bi se zaštitile nemoćne žrtve. Vrlo često su se i spominjale žene koje su Weinsteinu služile za pripremanje njegovih žrtava, stvarajući lažnu atmosferu opuštenosti i sigurnosti.

Unatoč izjavama brojnih žena o užasnim iskustvima kroz koja su prošla, i dalje su postojali oni koji su pružili podršku zlostavljaču. U javnosti je najjače odjeknula reakcija protiv Meryl Streep koju se optužilo da je bila upoznata sa zlostavljanjem, ali nije ništa učinila.

Koliko daleko seže zlostavljanje u filmskoj industriji otkriva film “Javna tajna Hollywooda: Harvey Weinstein” redatelja Barryja Avricha. Osim Weinsteina, redatelj u fokus stavlja i druge muškarce koji su optuženi za seksualno neprimjereno ponašanje, poput Billa Cosbyja, Caseyja Afflecka, Billa Clintona i drugih. Uz razgovore s brojnim suradnicima Harveya Weinsteina, film otkriva sve strahote koje je Weinstein priuštio svojim žrtvama.

“Javna tajna Hollywooda: Harvey Weinstein” analizira što pokreće zlostavljače, zašto je istina toliko dugo skrivana i kakve je posljedice zlostavljanje ostavilo na žrtve. Pogledajte ga premijerno na DOX TV-u 18. 11. u 21:55.

Javna tajna Hollywooda: Harvey Weinstein
Saturday
18
November
2023
9:55 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje