Ja sam Greta

Godine 2018. svijet su obišle fotografije djevojčice koja je pred Švedskim parlamentom prosvjedovala protiv slabe reakcije svjetskih vođa na klimatske promjene. Tada još uvijek potpuno nepoznata Greta Thunberg svojim će malim pokretom pokrenuti globalnu lavinu svijesti o zaštiti okoliša.
Sinopsis

Prvi dan zasjedanja Parlamenta u kolovozu 2018. Greta je iskoristila za isticanje važnosti brige o klimatskim promjenama koje su sve više utjecale na naš planet. Ono što je počelo kao akcija jedne osobe uskoro se pretvorilo u svjetsku inicijativu. Svakim danom Greti se pridruživalo sve više prosvjednika, a s vremenom je ovaj pokret postao poznat kao #FridaysforFuture. U njega se uključivalo sve više učenika, a Greta je tijekom školovanja i dalje svaki petak izostajala s nastave kako bi prosvjedovala.

Njezin glas ubrzo su prepoznali i oni kojima je bio namijenjen, što je rezultiralo nastupima na važnim svjetskim skupovima i događajima, među ostalima: govor ispred predstavnika Europskog parlamenta 2019., nastup na samitu o klimi Europske unije iste godine, klimatski prosvjed mladih u Glasgowu 2021. Godine i brojni drugi. Kako bi dodatno istaknula važnost brige o klimi, Greta je na samit EU putovala jedrilicom koja ne ispušta štetne plinove.

KAKO JE KLIMA POSTALA GRETIN FOKUS

Rođena u Stockholmu u obitelji operne pjevačice i glumca, već s otprilike osam godina postala je svjesna klimatskih promjena. Ubrzo je to postao glavni fokus njezina interesa, a koliko je on bio snažan govori i činjenica da je na neko vrijeme prestala govoriti. Svoju borbu za očuvanje klime i sprječavanje klimatskih promjena započela je u školi i nastavila po cijelom svijetu.

Zbog brige o klimi i okolišu, Greta je postala veganka i prestala putovati avionom. Njezinoj moćnoj pojavi, prema vlastitim riječima, doprinijela je i dijagnoza Aspergerova sindroma (sindroma iz spektra autizma) koju je odlučila prihvatiti kao vid supermoći. Kako je sama Greta rekla, zbog tog je sindroma drugačija, a drugačije je povremeno važno za društvene promjene.

Osim klime, Greta Thunberg tako je postala i važan dio slagalice u osvještavanju upravo Aspergerova sindroma, poslavši time snažnu poruku svijetu i podršku ostalim osobama koje ga imaju.

GLASNI PROTIVNICI

Uz one koji Gretu ističu kao glas koji je klimatske promjene konačno doveo u žižu javnosti, postoje i oni koji opovrgavaju njezinu brobu. Često ju se proglašavalo nezrelom, preglasnom, provociralo na društvenim mrežama i osporavalo Timeovu nagradu za osobu godine. No takvi komentari ovu hrabru djevojku nisu nimalo obeshrabrili, već su joj postali dodatni vjetar u leđa da još više digne glas.

Kako to često ide uz prosvjede, povremeno bi bila i uhićena, posljednji put travnju 2024. godine. Najčešći razlog su prosvjedi, kao i odbijanje “slušanja policije”. No uglavnom su njezina uhićenja odbačena kao neopravdana.

TKO JE PRAVA GRETA?

Iako je njezin javni i aktivistički život svima poznat, postoji i ona druga strana. Tko je Greta Thunberg kad se ugase svjetla i zatvore vrata? Kako izgleda njezin život u intimi obitelji, daleko od javnosti, koliko se privatna Greta razlikuje od one javne i svima dobro poznate ličnosti? Odgovore vam donosi film “Ja sam Greta” (4. 5., 21:50) koji vas premijerno čeka na DOX TV-u. Intervjui s njezinim najbližima, nikad viđene snimke i pogled u intimu ove jedinstvene djevojke pokazat će vam pravu snagu Grete Thunberg.

Ja sam Greta
Saturday
04
May
2024
9:50 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje