Gospodar zmija

Sinopsis

Gospodar zmija

Prašume Tajlanda dom su za više od 200 najrjeđih i najotrovnijih zmija na svijetu.

Poznati herpetolog, Nirut Chomngam, vodi gledatelje na divlje putovanje diljem zemlje u nezaboravnu avanturu ispunjenu smrtonosnim susretima, dok se pridružuje timovima za očuvanje i zaštitu tih čudesnih stvorenja i njihovog doma u džungli.

Epizoda 1

Piton, najveća zmija u šumi - legendarni tihi ubojica

Jedna od najdužih zmija na svijetu, piton, oslanja se na brzi rast, polifiodontske zube i ljuske koje reguliraju temperaturu kako bi je ne samo zaštitile od opasnosti, već i omogućile snažnim mišićima da tiho i brzo ubiju svoj plijen. U ovoj epizodi, Nirut putuje duboko u džunglu u potrazi za tim divovskim zmijama i uči nas o staništima i strategijama lova tih tihih ubojica.

Epizoda 2

Čovjek protiv zmije: zvijeri ubojice među ljudima

Ova epizoda nas vodi u Phetchabun, koji se nalazi u donjoj sjevernoj tajlandskoj pokrajini, gdje ljudi i zmije žive jedni blizu drugih. Poluzimzelena tropska šuma koja prekriva planine ove pokrajine važe su za lokalne poljoprivrednike. Nirut i ovaj put kreće na putovanje u gustu šumu u pratnji Jedinice za otrovne zmije u rezervatu za divlje životinje Wang Pong Chondaen, koja je dobila informaciju da je kobra ubila psa jedne starije gospođe. To ga vodi na teritorij kraljevskih kobri  gdje su lov i ubijanje svakodnevna pojava!

Epizoda 3

Otkrivanje lovca na kobre u Sukhothaiju

Sukhothai, glavni grad drevnog kraljevstva, nalazi se u dolini rijeke Yom, blizu visokog planinskog lanca, što ga čini savršenim staništem za razne zmije. Nirut je strastven u nastojanju očuvanja zmija na Tajlandu i dolazi ovamo kako bi naučio kako se lokalci nose sa zmijama u svakodnevnom životu. Mještani dijele svoje tehnike lova na kobre koje se prenose kroz generacije. Osim toga, Nirut se bavi drugim važnim pitanjima kao što su kako se nositi s ugrizima zmija, vjerovanja kako zmije jedu, tetovaže protiv zmija i biljke koje pomažu kod zmijskih ugriza.

Epizoda 4

Spašavanje zmija tijekom sezone poplava

Bueng Boraphet, velika slatkovodna močvara koja je stoljećima hranila stanovnike Nakhon Sawana, dom je mnogih vrsta riba, vodenih ptica i, naravno, zmija. Nirut kreće u misiju istraživanja zmija ove močvare. Promatrajući način života lokalnog stanovništva, nailazi na razne zmije, od kojih se mnoge motaju oko grana drveća kako bi preživjele sezonu poplava. Spasilačka misija je u tijeku!

Epizoda 5

Otkrivanje poskoka sijamskog Russella

Sa Kaeo je pokrajina najpoznatija po svojim otrovnim zmijama poput poskoka sijamskih Russella, čiji hematotoksični otrov može biti smrtonosan. U ovoj ekspediciji, Nirut prati tim stručnjaka s farme zmija Memorijalnog instituta kraljice Saovabhe, tajlandskog društva Crvenog križa, kako bi skupili poskoke sijamskog Russella koje će se koristiti za proizvodnju protuotrova i spasiti živote. Zajedno s članovima lokalne zajednice, osoblje instituta pokazuje zadivljujuće vještine praćenja dok se upuštaju u misiju prikupljanja rijetkih primjeraka poskoka.

Epizoda 6

U potrazi za plavim kraitom, tihim ubojicom

Vijesti javljaju da je plavi krait napao čovjeka u vlastitom krevetu i Nirut kreće u misiju da pronađe ovog grabežljivca. Plavi krait poznat je kao "tihi ubojica" i proizvodi neurotoksine koji paraliziraju njegove žrtve, što ga čini jednom od sedam najsmrtonosnijih zmija Tajlanda.

Epizoda 7

Crno-trakasti morski krait i legenda o opasnosti

Legenda o crno-trakastom morskom kraitu kao simbolu opasnosti prenosi se s koljena na koljeno. Vjeruje se da njegove poprečne trake donose sreću ili opasnost, ovisno o tome hoće li osoba pogoditi 'sretne' ili 'nesretne' trake. Na ovom putovanju Nirut istražuje takva vjerovanja, te završava u špilji s najvećom kolonijom šišmiša na Tajlandu. Noću se čamcem vraća kući, nadajući se da će se suočiti s zloglasnom vrstom zmija.

Epizoda 8

Acrochordus javanicus - priča o životu u rijeci

U ovoj epizodi, Nirut nas vodi u avanturu uz rijeku Mae Klong gdje učimo o životu lokalnog stanovništva. Putem nailazimo na različite vrste zmija u potrazi za neuhvatljivom zmijom „slonovom surlom“, koju nigdje nema... Navika ove zmije da kopa jame u voćnjacima dovela je tu vrstu u sukob s voćarima i izazvalo nagli pad njihove populacije. Hoće li Nirutova riskantna ekspedicija biti uspješna?

Gospodar zmija
Thursday
24
March
2022
7:25 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje