Glazbeni užitak: kako je Amerika doživjela Električni Orgazam

Jedan od najpopularnijih srpskih bendova koji obožava cijela regija zasigurno je Električni orgazam. Otkako su se pojavili prije 44 godine, osvojili su i kritiku i publiku. Svojim fantastičnim spojem promišljenih tekstova i zarazne glazbe od svojih početaka pa sve do danas s razlogom su jedan od najpopularnijih bendova.
Sinopsis

OD “PAKET ARANŽMANA” DO SVJETSKIH POZORNICA

Svoj glazbeni put Električni orgazam započeo je sasvim slučajno. Pjevač benda, Srđan Gojković Gile svirao je bubnjeve u bendu Hipnotisano pile, a zatim je preuzeo mikrofon u Električnom orgazmu koji je nastupio kao predgrupa Piletu. S obzirom na to da je publika Električni orgazam prihvatila puno bolje, na licu mjesta odlučeno je koji bend nastavlja s radom.

Karijerni preokret dogodio se 1981. u studiju popularnog producenta Enca Lesića, koji im je ponudio da kod njega besplatno snimaju, a snimke bi Enco nudio zainteresiranima. Sudbina je htjela da se u istom studiju nalazi i legendarni Siniša Škarica. Škarica je Orgazmu osigurao snimanje s bendovima Idoli i Šarlo Akrobata, a rezultat je bila kompilacija “Paket aranžman”. Iako je u startu prodan u otprilike 30 000 kopija, danas je taj album stekao kultni status. I lansirao karijeru Električnog orgazma.

Po izlasku kompilacije, Jugoton je bendu osigurao snimanje albuma prvijenca. Album je pobrao hvale kritike i sve više širio krug obožavatelja. Koliko je bend popularan, pokazali su i koncerti diljem Europe, a jedan se posebno ističe. Naime, zanimljiva je činjenica da su u Varšavi nastupali 1981. samo mjesec dana prije nego je Jaruzelski proglasio izvanredno stanje u Poljskoj. Varšavski koncert objavljen je i u live verziji.

Svaki nadolazeći album dovodio je sve više i više fanova, no do albuma “Distorzija” Električni orgazam i dalje je imao svojevrsni underground status. Među hvaljenim albumima posebno se ističe “Les Chansones Populaires”, na kojem se nalaze obrade pjesama poznatih bendova poput Rolling Stonesa, Velvet Undergorunda, Doorsa i drugih. Trend objavljivanja jednog albuma godišnje s vremenom su smanjili na dulje periode, ali time su samo pojačali glad publike za novom glazbom.

Kad su u pitanju koncerti, Europu je Električni orgazam osvojio već na početku karijere, a 2018. krenuli su u ponovni osvajački pohod na Ameriku.

IGRA ROKENROL CELA AMERIKA

Jedna od najpopularnijih Orgazmovih pjesama koja je pokazala ujedinjenu ljubav cijele regije, “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, slobodno se mogla preslikati i na američki kontinent. Prvi put Amerika je upoznala Električni orgazam 2007. godine, no posjet 2018. pokazao se još uspješnijim. Bend koji je povezao generacije, sada je još jednom povezao i kontinente.

Iz Amerike nam možda nije stigao live album, ali je zato ova turneja zabilježena na kameri. Film “Električni orgazam za ljude budućnosti” vodi nas u intimni svijet ovog legendarnog benda, donoseći i neke nepoznate detalje iz četiri desetljeća duge karijere. Prateći bend na turneji kroz Ameriku, film pokazuje Električni orgazam u sasvim novom svjetlu. A priliku da ga pogledate čeka vas 16. 5. u 1:10, samo na DOX TV-u.

Glazbeni užitak: kako je Amerika doživjela Električni Orgazam
Thursday
16
May
2024
1:10 am
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje