Epsko putovanje bogatom povijesnom riznicom

Sinopsis

Veličanstveni Kineski zid jedan je od dokaza da ljudske sposobnosti nemaju granica, a svojom grandioznošću osvaja milijune turista desetljećima.

Poznat i kao Veliki zid, Kineski zid monumentalna je građevina stara tisućama godina koja i danas ostavlja bez daha. Dug oko 6200 kilometara, proteže se od gradića Shanhaiguan u provinciji Hebei na istoku preko obala mora Bohei sve do pustinje Ningxia na zapadu povezujući tako udaljene kineske destinacije.

Svoje temelje Kineski je zid dobio za vrijeme Prvog cara, Qin Shi Huanga oko 200. g. pr. Kr. Upravo je on, kako bi obranio svoje carstvo od napada Huna i ostalih neprijatelja, odlučio postojeće pojedinačne zidove spojiti u jedan. Ujedinjavanjem dotada razjedinjene Kine dobio je dovoljno radne snage kako bi ovaj ogroman pothvat proveo u djelo. Izgradnja zida nažalost nije prošla bez žrtava te se procjenjuje da je oko 400 000 radnika poginulo radeći na zidu. Zbog toga se on ponekad naziva i “dugim grobljem”.

Carevi koji su dolazili nakon Huanga nadograđivali su Kineski zid i davali mu novo lice, s obzirom na to da je često pod utjecajem vremenskih (ne)prilika, ali i napada bio mjestimice urušen. Kineski zid kakav danas poznajemo izgrađen je za vrijeme dinastije Ming. Poznata po svojim umjetničkim doprinosima, dinastija Ming Kineskom je zidu dodala promatračnice i platforme. Tako je za vladavine cara Ming Xianzonga u 15. stoljeću zidu dodano preko 1000 utvrda, dok ih je car Ming Muzong u 16. stoljeću u samo tri godine izgradio preko 1000. Također, zid se počeo graditi u kamenu, a neki vladari su ga udvostručavali i utrostručavali, što je doprinijelo njegovoj trajnosti, ali i otežalo prolaz neprijateljima. 

Širenjem kineske vladavine tijekom 17. stoljeća u unutrašnju Mongoliju, Kineskom zidu smanjena je obrambena uloga, ali je postao simbol kineskog identiteta i kulture. Danas on predstavlja otvaranje tajanstvene Kine prema svijetu. Zbog brojnih turista koji ga svake godine posjećuju, u posljednjih 30-ak godina uložili su se značajni napori u njegovo obnavljanje, a od 1987. nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Unatoč svojoj veličanstvenosti i ljepoti, Kineski zid, protivno uvriježenom mitu, nije vidljiv iz svemira. No najbolji pogled na ovaj impozantni spomenik kulture i povijesti čeka vas na DOX TV-u, u sjajnom dokumentarcu “Kineski zid: Nastanak velike civilizacije”, koji možete pogledati 20. 6. u 23:40.

Epsko putovanje bogatom povijesnom riznicom
Tuesday
20
June
2023
11:40 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje